• SÄLJA BOSTAD

Vi på Guldmark Fastighetsförmedling ser fram emot att få träffa dig inför din kommande försäljning av din bostad. Våra duktiga fastighetsmäklare har lång erfarenhet utav hela förmedlingsprocessen.

Tillsammans med dig som säljare skapar vi en unik försäljning helt baserad på dina önskemål som säljare!

VÄRDERING AV DIN BOSTAD

Vi ser fram emot att komma hem till din bostad för att göra en värdering. När vi gör en värdering av din bostad använder våra mäklare en effektiv samt noggrant detaljerad värderingsplan där vi bland annat använder oss av ortprismetoden som innebär att vi tittar över de senaste försäljningarna inom ditt område som motsvarar realtid. Detta värde kan dock sänka marknadsvärdet eller också höja det beroende på standard i din bostad.

Renoveringar samt tillägg och utbyggnadsbyggnationer kommer att höja värdet på din bostad. Övriga delar som vi tittar på är skick på trädgård alternativt altan/balkong, närhet till vatten/hav, tillgång till förråd, garageplats eller övrigt markplan som bidrar till aktuellt marknadsvärde. Tillsammans med dig som säljare ser vi fram emot att få lära känna dig och din bostad.

Detta gör vi bäst genom att du berättar din bostads historia så att din mäklare kan få den bästa informationen att i sin tur skapa unika visningar för dig och dina köpare där ditt marknadsvärde ökar i värde. Din fastighetsmäklare kommer lyssna på dina önskemål om önskat försäljningspris.

VI HITTAR DIN FAVORITKÖPARE

När du som säljare har godtagit ett marknadsvärde av din fastighetsmäklare kommer din mäklare och du att ingå ett förmedlingsuppdrag med ensamtid att sälja din bostad under tidsperioden tre månader. Under denna tidsperiod är det din mäklare som styr din försäljning till framgång men du som säljare som har bestämmanderätt i hur försäljningen ska utföras, till vem, till vilket pris och varför du önskar sälja till just denna köparen.

Detta är en underbar period av din försäljning med starkt flöde och mycket kraft och här kommer din mäklare att visa sina unika talanger för att göra dig som säljare nöjd med vårt försäljningsupplägg.

Du som säljare kan lugnt luta dig tillbaka och se din duktiga mäklare briljera. Du kommer få ta del av varje steg i processen då din mäklare kommer informera dig om allt som sker som inplanerade visningar som du som säljare måste godkänna, inkomna bud av intresserade köpare, samt övriga affärsförslag.

OBJEKTBESKRIVNING SAMT FOTOGRAFERING

Din mäklare med duktig fotograf kommer hem till dig för att upprätta en objektsbeskrivning över din bostad. I samband med detta följer Guldmark Fastighetsförmedlings egna fotograf med för att ta professionella bilder över hela dina bostad. Om du vill är du varmt välkommen att närvara under hela processen. Vår fotograf tillhör oss på Guldmark Fastighetsförmedling och har lång erfarenhet inom fotografering av olika bostäder både in och utvändigt. Våra fotografer har även utbildning inom film och filmskapande med redigering samt tillstånd att flyga med drönare. När din mäklare med fotograf har skapat din objektsbeskrivning med tillhörande bilder kommer vi skicka över den till dig via mejl för godkännande innan vi publicerar den på vår hemsida samt Hemnet, Bovison och Booli.

NU ÄR DIN FÖRSÄLJNING IGÅNG!

Vi på Guldmark Fastighetsförmedling arbetar snabbt och är mycket service inriktade och prioriterar alltid dina önskemål som säljare. Önskar du ingå förmedlingsuppdrag med oss på måndag kan vi lägga ut ditt objekt redan nästkommande dag om du önskar det. Önskar du vänta med försäljning av din bostad tills du är redo men där både objektsbeskrivning samt bilder är klara kan vi självklart hjälpa dig med detta. När du som säljare känner dig redo att starta i gång din försäljning är det bara att meddela oss detta så publicerar vi din bostad efter dina önskemål och startar igång visningar av din bostad. Att ha denna del klar kan till exempel bidra med bättre bilder som är säsongsbetonade.

Din mäklare kommer nu i samråd med dig ta reda på hur du önskar få dina visningar utförda. Utefter dina önskemål kommer din mäklare att boka in datumbestämda visningar av din bostad. Inför dessa visningar kommer du får löpande information om spekulanter som bokar in sig på dessa. Din mäklare och du kommer gå i genom hur din visning av din bostad kommer att utföras. Här kommer din mäklare använda sin egen professionalism samt Guldmark Fastighetsförmedlings eget unika visningskoncept som innebär att vi alltid inför dina visningar har med oss olika värdehöjande saker som skapar trivsel, harmoni och fin struktur i varje rum av din bostad så att din eventuella köpare direkt skapar goda känslor. Dessa känslor kommer vi förstärka med god doft, anpassad musik samt god serviceanda.

Din mäklare kommer ta dina visningar på största allvar och förbereda sig noggrant att ha tid för alla spekulanter utan att bortse från någon som önskar ställa frågor. Därför är dina visningar en stor del av din försäljning. Det är här dynamik och spänning leder oss framåt till en försäljning på sikt. Din mäklare är noggrant påläst om din bostad så att vi kan svara på alla frågor samtidigt som vi skapar förtroende för din köpare. Din mäklare är aktiv och uppsökande och ser fram emot att få presentera din bostads skönhet samtidigt som vi kan svara på knepiga juridiska frågor. Guldmark Fastighetsförmedling samarbetar med Mäklarsamfundets jurister som är tillgänglig både för dig som säljare samt för våra mäklare för en trygg bostadsaffär.

DU SÄLJER DIN BOSTAD

När du som säljare anser att du är nöjd med visningar av din bostad och känner dig nöjd med de budgivare som har lagt bud på din bostad varav du valt ut en köpare där din mäklare har kontrollerat att där finns en trygg finansiering kommer din mäklare att hälsa dig och köparen varmt välkomna att skriva köpekontrakt/överlåtelseavtal. Detta kommer antingen att ske i ditt hem eller också på närmsta Guldmark-kontor med vald tillträdesdag.

I samband med detta betalar även din köpare en handpenning till dig inom sju dagar på 10% som sätts in på din mäklares klientmedelkonto som sedan förs över till ditt konto. Innan mötet kommer din mäklare att mejla ut ditt köpekontrakt/överlåtelseavtal till dig så att du i lugn och ro kan kolla i genom det inför kontraktsskrivningen. Om där ska göras ändringar finns det gott om tid för det innan den stora dagen.

Tillsammans går du, din mäklare samt din köpare i genom kontraktet så att alla parter har tid att ställa frågor innan signering. Du som säljare väljer vilken tillträdesdag du önskar att din köpare ska tillträda din bostad. Om där är egendom som inte ska ingå i köpet ska detta regleras i ditt köpekontrakt/överlåtelseavtal. Övriga önskemål i samband med din försäljning ska du ta med din mäklare.

Som säljare av ett småhus har du ansvar för eventuella dolda fel i tio år efter försäljning av din bostad. För bostadsrätter har du endast ansvar i två år efter avslutad försäljning. Guldmark Fastighetsförmedling samarbetar med företag som tillhandahåller dessa försäkringar. Guldmark Fastighetsförmedling ger inga rekommendationer, utan endast en fingervisning vart du kan vända dig för dessa försäkringar. Det är viktigt att du som säljare själv utreder och gör din bedömning vilken leverantör du väljer.

Din mäklare kommer leda din försäljning till en trygg bostadsaffär där ingenting glöms bort. Vi på Guldmark Fastighetsförmedling vill att du ska kunna luta dig tillbaka och låta oss sköta mesta delen av arbetet!

DU FLYTTAR TILL DIN NYA BOSTAD

Äntligen dags för tillträdesdag!

Denna dag brukar vara en dag att minnas efter lång väntan då portarna för en nystart äntligen öppnas upp! Vi på Guldmark Fastighetsförmedling har funnits där för dig hela tiden från kontraktsskrivning till tillträdesdag för frågor samt hjälp med juridiska frågor. Vi har hjälpt dig med det som behövs i en trygg bostadsaffär genom att belysa framtida problem som kan dyka upp genom att analysera bort dem i god tid. Till vår hjälp har vi våra samarbetspartners för upprättande av energideklaration, överlåtelsebesiktning för småhus, fritidshus samt bostadsrätt.

Vi har också hjälpt din köpare med råd kring eventuellt lånelöfte. Din fastighetsmäklare har inför denna dag haft kontakt med din bank för att eventuellt lösa bort lån och förbereda banken att ta emot din köpesumma till valt konto. Tillsammans med din köpare, din fastighetsmäklare och dig har ni en trevlig stund tillsammans då din bostadsaffär slutförs och ansvaret för din bostad lämnas över till din köpare.

Vi hjälper dig deklarera din försäljning

Du är varmt välkommen till oss för att få hjälp med att deklarera din försäljning om du önskar detta. Detta görs året efter din försäljning. Om du har gjort en kapitalvinst på din försäljning ska du ta med dig sparade kvitton på tillbyggnader, reparationer, underhåll samt förbättringar under de senaste fem åren för minst 5000 kronor som du gjort i din bostad före din försäljning. Du får även lov att dra av mäklararvode, värderingskostnad, besiktningskostnad, försäkringskostnad för dolda fel, upprättande av energideklaration, homestyling, annonskostnader med mera som din fastighetsmäklare kan hjälpa dig med.

Din fastighetsmäklare har bra koll på vilka avdrag som du får lov att göra i samband med din försäljning, Du ska redovisa försäljningen av din bostad året efter försäljningen oavsett om vi hjälpt dig att sälja din bostadsrätt, villa, radhus, kedjehus eller fritidshus året innan. Det kan också vara bra att spara eventuella bilder samt ritningar före och efter renoveringen. Du kan få hjälp i samband med din flytt med flyttstädning, flyttjänster och reparation av vitvaror på Rut-avdrag via Skatteverket.

Frågor & svar

Ett överbryggningslån, ett så kallat brygglån, möjliggör finansiering av en ny bostad även om den befintliga bostaden ännu inte är såld. Det kan därför under en tid finnas behov av dubbel finansiering. Detta kan du ansöka om i din bank. Om du nekas ett överbryggningslån i din egen bank kan du alltid pröva ansöka i andra banker även om du inte är kund i denna bank.

Ett överbryggningslån är ett tillfälligt lån som du kan ansöka om, när du väntar på att få in pengar från din egna försäljning. Lånet är en lösning när du tillträder till din nya bostad, före du har sålt din egna och fått in pengar från försäljningen. Din ekonomi ska klara dubbla boendekostnader under lånetiden.

Du kan ansöka om lånet om du har ett kontrakt skrivet både för bostaden du köper och den du säljer. Lånet ska lösas den dag du säljer eller frånträder din gamla bostad, eller den dag lånet förfaller (dock högst sex månader efter att du fått lånet). Du betalar räntan för den tid du haft lånet.

Räkneexempel:

Ett överbryggningslån kan erbjudas under tiden mellan köp av en ny bostad och försäljning av den befintliga bostaden om max sex månader. Återbetalas i sin helhet senast per frånträdesdagen av befintlig bostad. Erbjudandet gäller efter sedvanlig kreditprövning.

Ett lån på 1 000 000 kronor med en exempelränta på 4.75% från till exempel Swedbank som betalas tillbaka vid frånträde, aviseringsavgift 0 kronor, uppläggningsavgift 0 kronor, ger en effektiv ränta på 4,75%. Totalt belopp att betala under lånets löptid: 1 023 750 kronor. Antalet betalningar är en (1).

När du säljer en bostad med vinst behöver du betala vinstskatt på försäljningen. Men den skatten kan du, om du sedan köper en ny bostad, välja att skjuta upp. Det kallas för uppskov. Du ansöker om uppskov hos Skatteverket. Om den blir beviljad fördröjer du alltså på så sätt betalningen av din vinstskatt på bostadsförsäljningen.

Innan uppskovsräntan togs bort 1 januari 2021, kunde man argumentera för att det var fördelaktigt att betala av skatten på en gång. Däremot nu när det inte längre är någon ränta på skatten finns det egentligen ingen anledning till det. Skjuter du upp betalningen av vinstskatten kan du istället använda pengarna till kontantinsatsen på din nya bostad, och behöver därmed låna mindre pengar av banken. Det gör att du behöver amortera mindre och får därför en lägre månadskostnad.

1 januari 2021 togs uppskovsräntan bort. Det innebär att staten inte längre tar ut en ränta när du skjuter upp vinstskatten på din bostadsförsäljning. Den tidigare räntan låg på 0,5 procent, vilket innebar en årlig utgift på 5 000 kronor per miljon man hade i uppskov.

Du ansöker om uppskov i samband med deklarationen, året efter du har sålt bostaden. Om du har sålt en bostadsrätt lämnar bostadsrättsföreningen en kontrolluppgift till Skatteverket. Den informationen hittar du i din deklaration, och den kan du sedan använda för att räkna fram vinst eller förlust på din försäljning. Du redovisar sedan vinsten i en K6-blankett som du bifogar med deklarationen.

Säljer du en villa står det inga uppgifter förtryckta i deklarationen. Du behöver då själv räkna fram vinsten på försäljningen och redovisa den med en K5-blankett. På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om hur du ansöker om uppskov och ladda ner de blanketter du behöver.

För att din ansökan om uppskov ska godkännas har Skatteverket några grundkrav som måste uppfyllas:

  • Det minsta belopp du kan få uppskov för är 50 000 kronor.
  • Bostaden du säljer, och den nya du köper, måste finnas i Sverige eller i något annat land inom EES-området.
  • Bostaden du har sålt måste ha varit en permanent bostad där du är folkbokförd.
  • Din nya bostad får du köpa tidigast året innan, eller senast året efter, försäljningen av din gamla bostad.
  • Du behöver flytta in i din nya bostad senast 2 maj året efter du har sålt den gamla.

Uppskov innebär att skjuta upp den vinstskatt du behöver betala om du säljer en bostad. Du kan ha kvar uppskovet så länge du bor i din ersättningsbostad. Med ersättningsbostad menas den bostad du köpte när du sålde den bostad du har uppskov för. När du flyttar ifrån ersättningsbostaden återinförs uppskovet igen. Det betyder att du då behöver betala vinstskatten på den första bostaden du sålde. Om du köper ytterligare en ny bostad kan du få uppskov igen om förutsättningarna är uppfyllda.

Ja, det går bra att ansöka om uppskov i efterhand. Eftersom staten sedan 1 januari 2021 slopat uppskovsräntan finns det säkert många som tänker om, och vill ansöka om uppskov i efterhand. Du kan ompröva deklarationen upp till sex år tillbaka i tiden. På så sätt kan du få tillbaka den vinstskatt du tidigare betalat in och istället, om du uppfyller kraven, få uppskov på skatten.

Under 2021 kan du begära tillbaka vinstskatten om du sålde bostaden under 2015 eller senare. Tänk däremot på att om du får tillbaka vinstskatten behöver du också betala uppskovsräntan för de åren du ansöker om i efterhand.